چگونه با بیانضباطی کودکمان برخورد كنيم؟
برای این منظور لازم است برخی اقدامات انجام گیرد که ما آنها را در دو دسته تقسیم کردهایم:
الف. اقدامات جزئی ب. اقدامات جدی
الف. اقدامات جزئي
با آنكه اغلب موارد بايد با رفتار بد فرزندمان برخورد كنيم، اما خوشبختانه در بیشتر موارد مجبور نيستيم اقدامی جدي انجام دهيم، بلکه تنها ميتوان با اقدامات جزئي در برابر رفتار بد او ایستاد. از آن جمله ميتوان به موارد زير اشاره كرد:
1. ناديدهگرفتن (تغافل)
ناديدهگرفتن يك مسئله جزئي و بياهميت در برخي موارد، بهترين روشی است كه ميتوانيم دربارهي بچهها به کار گیریم و بهتر آن است كه انرژيمان را براي كارهاي مهمتر نگه داریم. يك روش مؤثر براي برطرفكردن رفتارهاي نامطلوب كودك، آن است كه آنها را بهسادگي ناديده بگيريم. يکي از كاربردهاي مهم اين مهارت زمانيست كه هدف كودك از رفتار نادرست، جلب توجه شماست. در استفاده از اين روش، ممكن است احساس كنيد كه در واقع، كاري براي بهبود وضعيت انجام نميدهيد. اما بعداً درمييابيد كه با ناديدهگرفتن برخي رفتارها، بهطور حساب شده و مداوم، اينگونه رفتارها ترك ميشوند و به اين ترتيب، به نتايج حيرتانگيزي ميرسيد.
وقتي كودك بخواهد توجه شما را جلب كند هر كاري را بهخاطر آن انجام ميدهد. او بهخوبي ميداند چه رفتاري و در چه موقعي شما را بيشتر آزار ميدهد؛ مثلاً، درست، موقعي كه مهمانان وارد اتاق پذيرايي ميشوند و يا وقتي در حال صحبتكردن با تلفن هستيد. حال اگر بتوانيد اين رفتارها را تحمل كنيد و آنها را ناديده بگيريد، كودك از آنها دست خواهد كشيد. زيرا به هدف خود كه جلب توجه شما بوده نائل نشده است. البته در كنار اين عمل بايد از رفتارهاي مثبتِ كودك تعريف كرد و اين نياز (يعني نياز به توجه) او را، در جاي درستش برطرف کرد.
صفحات: 1· 2