والدین کم حوصله!!!
زندگی بافتن یک قالی است
نه همان نقش و نگاری که خودت میخواهی
نقشه را اوست که تعیین کرده است
تو در این بین فقط میبافی
نقشه را خوب ببین
نکند آخر کار قالی زندگیات را نخرند
……………………….
تربیت با کم حوصلگی امکان ندارد. مربی همچون باغبانی است که سالیان دراز باید زحمت بکشد تا نهالهایش به ثمر برسند. والدین نیز برای تربیت فرزندانی صالح باید سالها تلاش کنند تا ثمره دلهایشان به بار بنشیند.
اما عصر ما عصر کم حوصلگی و کم صبری است. والدین کم صبر و حوصله با کوچکترین مشکلی که از ناحیه فرزندشان میبینند از کوره در رفته و او را به باد انتقاد و سرزنش گرفته و در واقع شخصیت او را خراب میکنند و این فرزندان نیز در آینده کسانی خواهند شد که یک شبه خواهان رفتن ره صد ساله هستند و این خواسته نیز نتیجهای جز بزه و بزهکاری ندارد.
پس بیایید روش و منش پیشوایانمان را سر لوحه کارهایمان قرار دهیم. رسول خدا (صل الله علیه و آله) در آموزش به فرزندشان امام حسین (علیه السلام) وقتی که او کلمهای را اشتباه می گفت؛ حضرت تا هفت بار باحوصله تمام مجدد آن را تکرار کردند تا فرزندشان درست آن را بیاموزند.
خداوند متعال در قرآن بارها پيامبر خود را دعوت به صبر كرده است تا با پياده كردن اين اصل مهم توانايي اتمام رسالت خود را داشته باشد. «فاصبر كما صبر اولوا العزم من الرسل …» پس صبر كن آن گونه كه پيامبران اولوالعزم صبر كردند.
حضرت موسی (علیه السلام) نیز زمانی که میخواهد برای هدایت فرعون برود اولین دعایی که میکند، این است: «رب اشرح لی صدری» خدایا! سینه مرا برای من گشاده گردان (قدرت تحمل و ظرفیت مرا بالا ببر)؛ و یا خداوند به پیامبر خاتم خود اینگونه میگوید: «الم نشرح لک صدرک» ای پیامبر آیا سینهات را برایت نگشودیم.
در داستان حضرت نوح (علیه السلام) شاهد آن هستيم كه ايشان عليرغم اينكه 950 سال تبليغ كردند، در اين مدت بنا بر نقل بیشتر، تنها 82 نفر به ايشان ايمان آوردند، يعني تقريباً هر 12 سال يك نفر هدايت شده است. با اين حال ايشان در امر تربيت، صبور بودند و اين درسي است براي تمام والدين و مربيان تربيتي كه همواره صبر و حوصله را سرلوحه كار خود قرار دهند.
راهکارهایی کوتاه ولی موثر برای افزایش صبر و حوصله:
1. زمانی صبر و حوصلهمان کم میشود که سطح انرژی روانی در ما کاهش یافته باشد. در همچنین مواقعی است که احتمال بدخلقی و پرخاشگری در ما افزایش مییابد که این امر آسیب جدی به تربیت فرزندمان میزند، پس همواره با انجام برخی از فعالیتهای لذتبخش انرژی روانی خود را حفظ و ترمیم کنیم. در روایات نیز توصیه شده است که بخشی از روزمان را به تفریحات حلال اختصاص بدهیم.
2. بجای تمرکز بر مشکلات بر نتایج مثبت صبر و شکیبایی، متمرکز شویم. این کار به ما انرژی میدهد که با تلاش مضاعف و حوصله بیشتری کارها را به پیش ببریم.
3. والدینی که فرزندشان را با دیگران مقایسه میکنند بدون توجه به تواناییها، علایق و استعدادهای آنان، به خاطر بالا رفتن سطح توقعشان از فرزندشان، صبر خود را از کف میدهند. پس بیاید از امروز تصمیم بگیریم که دیگر فرزندمان را با دیگران مقایسه نکنیم و همواره به این روایت رسول خدا (صل الله علیه و آله) توجه داشته باشیم که فرمودند:«النَّاسُ مَعَادِنُ كَمَعَادِنِ الذَّهَبِ وَ الْفِضَّةِ.»«انسانها معدن های طلا و نقره هستند.» یعنی همه طلا نیستند و همه نقره نیستند بلکه برخی طلا و برخی نقره هستند و این تفاوت در استعدادها را خداوند متعال قرار داده است تا چرخ زندگی بشر بچرخد.
4. زمانی که زندگیمان را بر مبنای ارضاء فوری چیدیم دیگر تأخیر در ارضاء برایمان سخت میشود. پس تمرین در تأخیر ارضاء، صبر و خود کنترلی ما را افزایش میدهد. برای این منظور برخی از خواستههایمان را با تأخیر برآورده کنیم تا با این تمرین عملی، قدرت تأخیر ارضاءمان افزایش یابد. در مورد فرزندانمان نیز چنین کنیم که این تکنیک، خود کنترلی آنان را نیز افزایش میدهد.
5. یکی دیگر از تکنیکهایی که به ما کمک میکند که صبر و تحملمان را بالا ببریم، این است که تمرین کنیم که در برخی از امور صبور باشیم. در واقع تمرین صبر کردن ما را حلیم و بردبار میکند. َ امام صادق (ع) دراینباره میفرمایند: «إِنْ لَمْ تَكُنْ حَلِيماً فَتَحَلَّمْ» اگر حلیم و بردبار نیستید خود را همانند افراد بردبار بکنید، اینگونه خواهید شد.
6. هدف کلی را ببینید. اگر برای تمدید گواهینامه رانندگیتان در صف پلیس+10 ایستادهاید، به خاطر داشته باشید که این کاری است که باید هر پنج سال یکبار انجام دهید. حتی یک ساعت منتظر ماندن برای بهره بردن از مزیت آزادی 5 سال رانندگی، معامله بدی نیست. پس همیشه نگاهتان به چشمانداز آینده باشد.
7. مطالعه داستانهایی که در خصوص صبر بزرگان نقل شده است به ما انگیزه میدهد که صبر و تحملمان را افزایش دهیم. داستان اولیاء خدا همچون، حضرت ایوب، حضرت نوح، حضرت خضر نبی، حضرت موسی و رسول خدا (علیهم السلام) و …. همواره به یاد داشته باشیم که «ان مع العصر یسرا» باهر سختی آسانی و گشایش است.
8. هنگاه عصبانیت صبر و تحمل به شدت کاهش مییابد، پس قبل از عصبانی شدن و از دست دادن کنترلتان بهتر است، تغییر موقعیت داده و یا با یاد خدا، وضو گرفتن، مشغول شدن به فعالیتی لذتبخش و کنترل افکار منفی مانع عصبانیت شده و آن را کنترل کنید.
همواره به یاد داشته باشید که شما در حال پرورش سربازان سپاه ولی عصر ارواحنا فداک هستید.ان شاءالله.
……………..
م.همتی-مشاور