ساعتی تا آرامش...(1)
همه ما بسياري از فشارهاي رواني را در زندگي خود تجربه مي كنيم؛ ولی بايد بدانيم كه استرس، هميشه يك واكنش منفي نيست. كمی استرس، نه تنها زیان آور نيست، بلكه مي تواند سودمند باشد و به زندگي ما تحرك و جذابيت ببخشد و ما را در برابر تغييرات ياري رساند و حس سازشپذيري را در ما تقويت كند.
واحد استرس را بر اساس تغييرات مي سنجيم. هرچه تغييرات بيشتر باشد، استرس بالاتر است. اگر چنانچه استرس از حد مجاز فراتر رود و روي هم انباشته شود، بحراني پدید ميآورد كه بر زندگي ما اثر منفي گذاشته و به سلامت جسمي روحي و رواني ما آسيب ميرساند.
همه انسانها در جوامع و فرهنگهاي گوناگون، استرس را تجربه و از واژه استرس استفاده ميكنند. با اين حال، كمتر كسي مفهوم آن را ميداند و بیشتر، با اضطراب، نگراني و ترس اشتباه گرفته ميشود. هر جا كه تغييري در زندگي روي دهد، ما با يك استرس روبهرو هستيم؛ زيرا بايستي دوباره با شرايط و موقعيت جديد سازگار شويم و سازگاری با شرايط جديد، هم بر جسم و هم بر روان بر فرد فشار وارد ميكند و براي مدتي، تعادل و ثبات رواني فرد را بر هم ميزند.
بنابراين، استرس:
«فشار (تنش) رواني يا بدنياي است كه توسط شرايط، حوادث، يا تجارب جسماني، هيجاني، اجتماعي، اقتصادي يا شغلي، ايجاد ميشود و مديريت يا تحمل آن، كاري دشوار ميباشد.»
در این نوشتار با شناسایی و بررسي استرس، به راهكارهاي رویارویی با آن خواهيم پرداخت.
ادامه دارد…